Zivanovic naslovna - ОПШТИНА БОГАТИЋ СТИПЕНДИРА НАЈБОЉЕ СТУДЕНТЕ ОСНОВНИХ И МАСТЕР СТУДИЈА
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

ОПШТИНА БОГАТИЋ СТИПЕНДИРА НАЈБОЉЕ СТУДЕНТЕ ОСНОВНИХ И МАСТЕР СТУДИЈА

pin - ОПШТИНА БОГАТИЋ СТИПЕНДИРА НАЈБОЉЕ СТУДЕНТЕ ОСНОВНИХ И МАСТЕР СТУДИЈА

Председник Општине Богатић Милан Дамњановић је расписао конкурс за доделу годишњих наградних стипендија најбољим студентима основних академских и мастер студија.

Конкурс је расписан након што је  Скупштина општине Богатић у јуну ове године усвојила нову одлуку о студентским стипендијама, уместо старе која се примењивала преко две деценије.

О томе шта како ће се од ове године додељивати наградне стипендије  за наш портал говорила Душанка Ковачевић,  саветник за образовање, културу, физичку културу и јавно информисање  у Општинској управи.

– Од ове године није лимитирано да Општина додељује 5 стипендија, како је било раније,  па ће сви који испуњавају услове стећи право на стипендију.  Раније су додељиване по две стипендије из области природних и друштвено-хуманитарни наука и једна из подручја уметности. Студенти факултета из области природних наука којих има 21 били су оштећени у односу на друге, на пример студенте факултета друштвено-хуманитарних наука којих има 11. Такође, стари Правилник није предвиђао да се стипендије додељују за мастер академске студије, а чињеница је да ако студент упише мастер академске студије са просеком 9,00 то је успех који треба да буде награђен – рекла је Ковачевићева.

Студенти ће стипендије примати током целе календарске, а не школске године, а колико новца ће месечно примати одлучиће се на основу расположивих средстава у буџету и броја студената који којима ће бити одобрене. Може се очекивати да износ не буде мањи од 10.000 динара, колико примају студенти којима су наградне стипендије раније одобрене, а што је већи износ од стипендија које додељује Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

– За наградне стипендије могу да конкуришу студенти са пребивалиштем на територији наше општине који су уписали трећу и наредне године основних академских студија као и студенти  мастер академских студија. Погодност је да не мора да буде очишћена претходна година, али је услов да је студент на претходним годинама постигао просечну оцену најмање 9 и да није поновио ни једну годину студија – објаснила је Ковачевићева.

Студенти који су ранијих година добили наградне стипендије примаће их и даље уколико за то испуњавају услове.

Пријаве на конкурс, који је објављен на веб страници Општине Богатић, могу да поднесу студенти „државних факултета“,  чије се школовање финансира из буџета Републике Србије до 15. новембра.

Д.О.

Related Images: